voorgaande winnaars

2018 – Ralph Groeneveld

2019 by

ralpDe zestiende editie van de Hanneke Steenbergen scriptieprijs is gewonnen door Ralph Groeneveld van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij kreeg de prijs voor zjin scriptie getiteld: “The meaning of ‘protection in accordance with the Geneva Convention’ under Article 38(1)(e) EU Procedures Directive in the light of the safe third country concept, with a case study of Turkey”. Ralph onderzoekt in zijn scriptie een relatief onderbelicht aspect van het zogenaamde ‘veilig derde land’ beginsel. Het accent bij de vraag of een derde land als veilig kan worden beschouwd ligt op de vraag of dit land zijn verplichtingen van non-refoulement respecteert en ook verder zelf niet als onveilig kan worden beschouwd. Ralph onderzoekt in het licht van artikel 38 van de Procedurerichtlijn en het Vluchtlengenverdrag, welke andere rechten en sociale status een vluchteling zou moeten kunnen claimen om een derde land als een veilig alternatief te beschouwen en past dit toe op de EU-Turkije deal waarbij Turkije wordt gezien als een derde veilig land. De jury zegt over de scriptie in het juryrapport: “In every aspect, this thesis was assessed by the members of the jury as a classic example of a good academic thesis. […] With this thesis, the author makes a valuable contribution to the debate on the concept of safe third countries.”De prijsuitreiking vond plaats op 18 december 2018 aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht. De jury bestond uit John Bouwman (rechter bij Rechtbank Overijssel), Carina van Eck (lid College voor de Rechten van de Mens) en David Kuiper (IND, Ministerie van Justitie en Veiligheid). Er waren zeven scripties genomineerd. Vier van de genomineerden waren aanwezig en gaven een korte pitch van hun scriptie gevolgd door een levendig vraag- en antwoordgesprek, onder leiding van David Kuiper.

 

De prijsuitreiking werd voorafgegaan door een symposium onder voorzitterschap van Hildegard Schneider (Maastricht University) over burgerschap en integratie in de EU met René de Groot en Maarten Vink, beiden van Maastricht University.

Related Posts

Tags

Share This