2019 – Maarten Kos

2020 by

Maarten Kos van de Vrije Universiteit Amsterdam is de winnaar van de Hanneke Steenbergen Scriptieprijs 2019. Het was dit jaar de zeventiende keer dat de scriptieprijs werd toegekend. Maarten kreeg de prijs voor zijn scriptie getiteld: Italy’s Responsibility Under International Law for Human Rights Violation of Migrants Intercepted at Sea and Returned to Libya by the Libyan Coast Guard with the Support of Italy. Hij onderzoekt in zijn scriptie in hoeverre Italië onder internationaal recht verantwoordelijk gehouden kan worden voor de mensenrechtenschendingen ten aanzien van migranten die door de Libische kustwacht op zee worden onderschept en teruggebracht naar Libië met steun van Italië. De 3-koppige jury, bestaand uit mr. Dr. Carina van Eck, mr. Aldo Kuijer en mr. Jaap van der Winden heeft Maarten Kos unaniem uitgeroepen tot winnaar van de Steenbergen scriptieprijs 2019. De jury prijst het indrukwekkend en diepgaand onderzoek dat is uitgevoerd ten aanzien van een bijzonder belangrijk en urgent probleem. Uit het juryrapport: “Kos’ focus on the extended state responsibility when states operate via support directly to third states or to third state institutions is innovative and contributes to the legal understanding of the extent of state responsibility under international law.”
De prijsuitreiking vond plaats op 13 december 2019 aan de Rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Er waren zes scripties genomineerd. De aanwezige genomineerden gaven een korte pitch van hun scriptie gevolgd door een levendig vraag- en antwoordgesprek, onder leiding van mr. David Kuiper.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vond de eerste Hanneke Steenbergen lezing plaats. De lezing werd gehouden door Tineke Strik, lid van het Europees Parlement voor de Groenen. Zij vergeleek de rol en betekenis van het Europees Parlement ten tijde van de ontwikkeling van de eerste fase van een gemeenschappelijk Europees migratie- en asielbeleid met de invloed die het Europees Parlement nu heeft op dit beleidsterrein. Mede door haar persoonlijke ervaringen op dit terrein was het een bijzonder informatieve en interessante lezing.

Foto Maarten prijsuitreiking

Related Posts

Tags

Share This